Kemikaliefokus

2016-08-15_1748
Bild från Annie Leonard

Hur vi utsätts för kemikalier i dagen samhälle är ett ämne jag aktivt hållit mig undan från för det är så läskigt. Jag får rysningar bara jag tänker på det. Jag har kommit i kontakt med ämnet under min utbildning i många olika former men det gör att jag helst bara vill hålla för öronen och blunda. Vi lever i ett gigantiskt experiment där vi utsätts för tusentals kemikalier där få har blivit testade överhuvudtaget!! Sjukt, ja vet! Det är också ett så komplext ämne att vi som konsumenter aldrig kommer hänga med.

Jag har nu gått emot min “stoppa huvudet i sanden” taktik och har läst på lite just för att få en bild av de enklaste sätten att minimera farliga kemikalier i vardagen. Alla kemikalier är så klart inte farliga. Det som gör mig orolig är att vi har otroligt många olika otestade kemikalier i oss och i miljön och vi har ingen aning om dess påverkan eller vilken cocktail effekt de har med varandra. De kemikalier vi stämplat som farliga är bland annat canerogena, neurotoxiska och hormonstörande dvs att de påverkar fertilitet. Inget man vill utsätta sin kropp för på daglig basis…

Jag tänkte att jag kan dela med mig av informationen och tipsen jag hittar framöver utan att djupdyka för mycket. Som sagt är det ett komplext ämne så jag kommer fokusera på tips man kan lätt få in i vardagen. Vi kan ju inte alla flytta ut till en hydda i skogen, gå klädda i björnpälsar och odla vår egen mat (optimalt ur undvika kemikaliersynpunkt).

 

0 thoughts on “Kemikaliefokus”

  1. Pingback: Kemikalier att undvika: beauty edition – ANNELIEEVE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *