Kemikalier och kosmetika


Jag tänkte att jag inte använder så mycket smink eller hygienartiklar, lite mascara, schampo, deo och nån kräm kanske… Men började jag räkna och vardagligt jag använder jag 20 produkter!! Blev riktigt förvånad.

Tandkräm, schampo, balsam, duschkräm, torrschampo, deodorant, rakgel, ansiktstvätt, ansiktskräm, sminkborttagning, handkräm, handtvål, body lotion, läppbalsam, parfym, mascara, ögonskugga, eyeliner, puder och rouge.  

Använder kanske inte torrschampo och rakgel varje dag men ändå vardagligt. 20 produkter! Och då tycker jag ändå att jag bara använder och har det essentiella. I alla fall så är det mycket olika kemikalier jag tvättar med, smörjer in med och sätter på.

Här är de tipsen jag läst om för att skydda sig mot farliga kemikalier i kosmetika och hygienartiklar:

  • Välj miljömärkt/ekologiskt om det finns, ex. svanen eller bra miljöval
  • Köp aldrig smink som saknar innehållsförteckning
  • Undvik produkter med stark doft
  • Förenkla – använd produkter med färre ingredienser
  • DIY – det finns många produkter som kan göras själv av naturliga ingredienser (här ska jag dyka ner lite i framtiden tror jag)

Kemikalier har ofta superkomplicerade namn men något att generellt kolla efter är allt med paraben, phthalate och syntetiska parfymer. Undvik även bly (läppstift), aluminium (deo) och kvicksilver (mascara).

Jag kommer lägga upp en lista med kemikalier så ni kan gå igenom era produkter om ni vill. Jag kommer i alla fall göra det!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *