Mr Money Mustasche

2016-10-10_2036

Jag läser Mr Money Mustache blogg om att vara ekonomiskt oberoende och gå tidig pension utan att tjäna massor med pengar. Han skriver på ett väldigt fritt och roligt sätt och har många bra och tänkvärda inlägg. Han gick i pension när han var 30 år gammal. Han jobbar fortfarande med att bygga hus och bloggen men det är för att han tycker det är kul inte för att han behöver pengarna. Även hans fru har gått i pension vid 30. De ville vara hemma och kunna vara med deras barn fullt ut.

Han beskriver sin livsstil som “frugal” dvs sparsam. Han flyttade så han bodde nära jobbet och kunde cykla, sparade in på mat och att äta ute, har inte onödigt hög AC eller värme, betalar inte tv kanaler m.m. Så han lyckades gå i pension efter en arbetstid på 10 år. Han hittade grafen nedan som visar hur mycket man behöver spara för att gå i pension i olika åldrar. Om man ska upprätthålla den generella amerikanska livsstilen så kommer du i princip inte kunna gå i pension, det skulle ta 70 år av arbete (85 år i Storbritannien). Skrämmande att det är så många som lever utöver deras tillgångar!


För att gå i pension inom ca 10 år måste man alltså spara 64% av ens inkomst. Om man sparar 50% kan man gå i pension om ca 16 år (det förutsätter så klart att man upprätthåller den livsstil man har efter pension). Som han skriver i sitt inlägg om det:

But simply cutting cable TV and a few lattes would instantly boost their savings to 15%, allowing them to retire 8 years earlier!! Are cable TV and Starbucks worth having two income earners each work an extra eight years for???

Tycker att det är så fascinerande att det ändå skulle kunna gå att göra med lite vilja och ändringar i vardagen. Om man är på Low Impact Life spåret så borde man vara en bra bit på väg redan. Att jobba för att man vill och inte för att man måste när man är typ 40 skulle vara så coolt och befriande.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *