Plastbanta i köket

I köket står jag och steker mat i min teflonpanna med en stekspade av plast. När jag är klar lägger jag maten i en plastmatlåda som jag sedan värmer i mikro på jobbet. Till det dricker jag vatten i en PET flaska jag köpt för ett tag sen. Om jag blandar ihop något gör jag det i en plastskål med en plastvisp. Kanske behöver jag lägga något jag öppnat i kylen och lägger det i en plastpåse eller täcker över med plastfolie.

Så mycket plast i köket och i kontakt med min mat och dryck. Så såg mina vanor ut. Det kändes inte bra. Jag bestämde mig för att plastbanta i köket. Här är några tips:

  • Använd gärna behållare, matlådor och vattenflaskor i glas/aluminium
  • Om maten ska värmas i mikro gör det i första hand i glas eller porslin. Sekundärt i plastmatlåda endast om den har en märkning med en mikrovågsugn på
  • Undvik plastredskap. Välj hellre trä eller metall.
  • Undvik stekpannor med non-stick beläggning ex teflon. Använd istället gjutjärnspannor eller keramikpannor
  • Använd Bee’s Wrap (folie gjort på bivax) istället för gladpak och aluminium folie
  • Undvik att köpa mat i konservburkar. De kan innehålla bisfenol A = farlig kemikalie
  • Undvik matolja i plastflaskor

Det jag tar med mig från tipsen är att jag nu önskar mig en gjutjärnspanna, jag har köpt Bee’s Wrap, en snygg glasflaska från bkr till jobbet och en aluminiumflaska från Klean Kanteen att ha hemma, jag har börjat byta ut plastredskapen och hälla upp mat i glasburkar. Jag tänker också på att köpa mat i glasflaskor om det finns. Hoppas ni kan bli inspirerade att plastbanta lite!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *