Alla dessa val 

Jag och två kollegor diskuterade under lunchen om alla val som vi gör i vardagen. Vi alla tre tänker mycket på miljön och vill göra kloka val. Men det är ju så många områden och avvägningar konstant att man omöjligt kan vara insatt i allt och göra sådana bedömningar varje dag. Klockrent exempel där jag hade en intern fight härom dagen mellan miljö, ekonomi och personligt tycke: 


Var i mataffären med John och vet nu, efter listan på vilka ekologiska produkter man ska välja, att paprika är en mycket besprutad grönsak. Till saken hör att jag ÄLSKAR paprika över allt annat. Där står jag och kollar på de vanliga paprikorna som kostar ca 11kr st och går sedan och kollar på de ekologiska paprikorna i paket om två. 50kr. 25kr st. Nu börjar fighten. Min ekonomiska sida säger att det är alldeles för dyrt, jag äter ju hur många paprikor i veckan som helst. Miljö sidan säger att du kan ju inte äta vanliga paprikor de är ju superbesprutade och du vill ju inte äta gift. Tredje sidan, mitt personliga tycke, säger men du älskar ju paprika. Vad gör man? Slutade med att jag inte pallade och gick från affären utan paprikor. John tycker nog att jag är lite galen. 

Det är orimligt att konsumenten ska vara så insatt som man behöver vara för att göra det bästa valet. Jag vet ju rätt mycket generellt om miljö och försöker göra “rätt” men har märkt att det finns aldrig något självklart val. Man får göra det man kan med informationen man har och sedan göra en avvägning. Nu när jag har tänkt i efterhand så är min lösning att köpa ekologiska paprikor och minska min konsumtion av dem så det inte blir så dyrt. Och om jag köper en och annan paprika som inte är ekologisk får det vara okej 🙂 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *