Big Word Small Planet

 
Läser denna bok om miljöproblemen på jorden av Johan Rockström och Mattias Klum. Ja, jag läser miljöböcker på fritiden för jag tycker det är kul. Eller kul är nog fel ord eftersom det är rätt deppigt. Men jag tycker det är intressant. Boken handlar om de planetära gränserna. 


Vi har överstigit tre av de planetära gränserna redan: biodiversitet (det pratas om att vi är inne i den sjätte massutrotningen) och uttag av fosfor och kväve som används i konstgödsel till alla åkrar. Två områden ligger i riskzonen: markanvändning dvs att vi konverterar natur till planteringar och klimatförändringen. De områdena vi ligger i safe zone med (för tillfället!) är: ozonlagret där vi tog oss i kragen och förbjöd ozonnedbrytande kemikalier och försurning av haven. När koldioxiden i atmosfären ökar – ökar även upptaget i havet. De två läskiga områdena är: kemikalier och föroreningar i luften för de vet vi inte tillräckligt om hur de påverkar oss och miljön. Alla dessa miljöproblemen är kopplade till människan och beror på överpopulation och överkonsumtion. Om ni är lite nördiga som jag och är intresserade av att veta mer och få en sammanfattad bild av det boken diskuterar så kan ni kolla på Johan Rockströms TED Talk här eller lyssna på hans Sommarprat från förra året här.


Både Johan Rockström och Mattias Klum är två av mina stora miljöidoler. I våras var jag på en föreläsning med Mattias Klum som var helt magisk. Han är en fantastisk talare och den passionen han har för naturen och alla organismer är så smittsam. Han visade så fina bilder och berättade roliga historier om hans uppdrag som fotograf för National Geographic. Föreläsningen handlade om miljöhoten men ur vinkeln att det finns så mycket otroligt på denna planet som vi måste värna om. Fick träffa honom efter då han signerade min bok och blev lite star struck.  

1 thought on “Big Word Small Planet”

  1. Pingback: Living planet report  – ANNELIEEVE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *