Cykla! Del 2


Miljön älskar cykeln! (Läs om hälsofördelarna med att cykla i mitt inlägg Cykla! Del 1). Här är min fina cykel från Skeppshult som jag köpte när jag flyttade till Lund. Den är superbekväm att cykla på och har breda däck = bra att skjutsa folk på pakethållaren när man skulle mellan fester 🙂

I Sverige är varannan resa med bil kortare än 5 km och i Stockholm finns 110 000 bilister som har ca 3-4 km till jobbet. Det är en sträcka som tar ca 15-30 min att cykla, dvs definitivt cyklingsbar för de allra flesta. Något att lägga till är att under de första 3 km släpper en bil ut 50-60 mer luftföroreningar än när bilen är varm. De korta bilresorna är en stor miljöbov.

Fler resor på cykel och färre i bil ger miljöfördelar både direkt och indirekt. Det leder till mindre luftföroreningar som inte bara är bra för miljön utan såklart även för människor. I Sverige dör varje år ca 5500 personer en förtida död på grund av luftföroreningar. Indirekt ger ökad cykling mindre koldioxidutsläpp vilket hjälper att begränsa klimatförändringen. Att cykla istället för att ta bilen är något av de enklaste sätten att minska sin egen klimatpåverkan och förbättra sin hälsa.

Jag cyklar till jobbet varje dag. Det är inte någon längre sträcka men så skönt att få igång blodcirkulationen på morgonen innan man ska sätta sig framför datorn. Tror att jag kommer att önska mig en elmotor som man kan montera på cykeln till jul. Då kan man komma så mycket längre utan att bli trött och svettig speciellt i uppförsbackar eller i motvind – de två tråkigaste delarna av att cykla. Det har skett en boom i elcykel försäljningen de senaste 3 åren. Elcykeln gör det möjligt för många fler att börja cykla och förstå fördelarna! 

Ikväll blir det invigningen av Odenplans nya cykelgarage med jobbet. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *