Dags att fokusera på köttkonsumtion

Den miljöpåverkan av det vi äter har varit ett känsligt ämne. Det är ingen som vill in och peta på hur och vad vi äter samtidigt som det är den absolut största möjligheten vi har att göra planeten mer hållbar. Jag har i hela mitt liv tyckt att det var jobbigt att äta djur men fortsatte för jag visste inte riktigt vad jag annars skulle äta. Allting förändrades när jag såg dokumentären Food, Inc när jag bodde i Kalifornien. Det slog så otroligt hårt att se de fruktansvärda som händer i kött och kyckling industrin och samtidigt gå i affären nästa dag och se alla märken i köttdisken. Jag blev vegetarian där och då och har varit det i 6 år, dock har jag börjat äta lite ekologiskt kött senaste månaderna kopplat till att jag slutat äta kolhydrater.

Matproduktion är ledande orsaken till miljöförstöring och 51% av alla utsläpp är kopplade till matproduktion, 51%! (studie från FN 2006). Hela 30% av jorden yta idag går åt till köttindustrin. Det är på grund av vår efterfrågan på kött som regnskogen i Amazonas skövlas i en alarmerande takt. Det är en amerikansk fotbollsplan av regnskog som skövlas varje sekund för att bereda plats för nötkreatur och produktion av sojabönor för att mata till djuren. Nötkreatur har mer utsläpp än hela världens transportsektor. Det har till stor del med att korna rapar metan, en växthusgas som är 20 gånger starkare än koldioxid och att regnskogar bränns och skövlas för att göra plats. För mig är det helt galet att korna har mer påverkan på klimatet än transporter och ändå så har det precis blivit något som vi börjat prata om.

2016-11-04_1613Köttproduktion är en otroligt ineffektiv användning av resurser då det tar otroligt mycket yta och vatten. Idag finns tillräckligt med mat på planeten för att föda alla människor bara genom att ge den maten korna äter till människorna. Vi har inte ett mänskligt populations problem utan ett människor-som-äter-djur populations problem. Vi är idag 7 miljarder människor men hela ofantliga 70 miljarder djur i industrin.

2016-11-04_1630

Bilden visar hela mänskliga populationens konsumtion av vatten och mat jämfört med maten och vattnet som förbrukas för populationen av 1,5 miljarder kor varje dag. Det är sådana ofantliga mängder och allt för att vi i västvärlden ska kunna äta kött till frukost, lunch och middag. Vi kan inte fortsätta på det här sättet. Vi är så bortkopplade från att den köttbit som ligger på tallriken är ett djur som är en del av en industriell process som är så fruktansvärd att om vi verkligen tog in det och inte bara blundade för det skulle inte många kunna fortsätta äta kött.

Det otroliga är att genom att minska din köttkonsumtion kan du direkt påverka ditt bidrag till utsläpp av koldioxid, vattenförbrukning och djurplågeri utan politiska beslut, att det ska vara dyrt eller tidskrävande. Det är det valet du kan göra som kommer ha absolut största påverkan och du kan göra det idag!

Infon kommer från dokumentären Cowspiracy, WWFs Living Planet Report och mig själv.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *