Green Gadgets

I mitt letande efter de mest hållbara elektronikföretagen då jag behöver en ny telefon så kom jag över Greenpeace rapport om elektronik från 2014, vilket är relativt ny information. Hittade annan information som var från 2010 och bakåt vilket är alldeles för gammal information då allting utvecklas så snabbt inom både miljö och elektronik området.

Elavfall är det snabbast växande avfallsslaget och prognoser visar att vi på global nivå snart når 50 miljoner ton per år. År 2014 låg det på 41,8 miljoner ton. Nedan är en sammanfattning för år 2014 av Nature.

webnature_graphic_e-waste_4-8-16

Elektronikavfall innehåller många giftiga ämnen som de som arbetar med avfallet blir exponerade av. Bland annat:

  • Polyvinylklorid (PVC): toxiska dioxiner
  • Bromerande flamskyddsmedel (BFR): toxiska dioxiner
  • Beryllium: cancerogent

Sedan 2006 har elektronikföretag arbetat mot att fasa ur dessa farliga ämnen. Det finns nu betydligt många fler produkter som är fria från de värsta ämnena. Nokia, Sony och Apple har varit ledande i denna utveckling.

2016-11-27_1315

Jag har försökt att hitta jämförelser men de är ofta gamla och det är svårt att veta hur man ska tänka. Den som kommer upp som nummer ett är alltid Fairphone. En telefon som har producerats utifrån ett miljömedvetet och etiskt perspektiv, läs mer på ETC Mobil. Tyvärr är den rätt bulkig och inte en jättebra telefon annars. Jag vill även köpa min telefon från blocket och den är lite för ovanlig för att finnas där.

Därför har jag tittat på de vanligaste märkena (som finns att köpa på blocket) och försökt göra en bedömning. De som alltid är med på listorna på olika platser är Nokia Lumia, iPhone 6, Samsung Captivate och Sony Xperia Z. Just nu lutar jag mot Sony Xperia Z5 då jag är lite trött på Apple. Jag ska gå och kolla på den i affären innan jag bestämmer mig, annars blir det iPhone 6 tror jag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *