Hållbara klädkoncept

Med tanke på inlägget jag skrev om klädindustrin The true cost tänkte att jag ska skriva ett inlägg om olika sätt att göra hållbara val när det gäller kläder.

Second hand

Gällande second hand så finns det många olika butiker. Exempelvis har Filippa K en second hand butik som ligger på Hornsgatan på söder som är en del av Judits second hand butik som säljer märkes kläder.

Blocket, Tradera, SellpyRags to Riches och Used By är bara några av de hemsidor som finns som tar emot och säljer second hand kläder.

Hyra/Låna

Ett koncept som jag tycker är väldigt intressant. Houdini Sportswear har en avdelning där man kan hyra skaljackor. Så otroligt smart om man inte åker skidor så mycket. Då behöver man inte köpa egna skidkläder utan kan hyra dem den veckan man åker.

Sabina and friends är en hemsida där man kan hyra märkeskläder. Klockrent om man ska ha en fin klänning som man kanske bara kommer ha på sig en gång. Antingen kan man ha ett medlemskap och hyra upp till 6 plagg per månad eller så kan man hyra per dag.

MUD Jeans är ett nederländskt företag som har cirkulärt tänk för jeans. Otroligt coolt företag. Deras affärsmodell är att du hyr jeans från företaget per månad och sedan lämnar man tillbaka dem när man vill byta. När jeansen har blivit slitna så bryter de ner jeansen till fibrerna och gör ett par nya. Tror att jag kommer prova det här när jag behöver ett par nya jeans.

2016-10-06_2204

Ett annat intressant koncept är att låna kläder som man lånar böcker. Lånegarderoben driver en verksamhet där man kan låna obegränsat antal plagg för 100kr. Verkar som om de har paus nu på grund av föräldraledighet men förhoppningsvis är de tillbaka snart. Finns en i Uppsala också: Uppsala klädbibliotek.

På Mamma klädoteket så kan man hyra mammakläder i 3, 6 eller 10 månader. Just mamma kläder är intressant då man bara använder dem en viss period. Galet att behöva köpa en ny garderob för några månader.

Det finns många olika sätt att förnya sin garderob utan att ha negativ påverkan på miljö eller människor. Detta går att applicera på andra delar av livet än bara kläder. Våga att think outside the box – man behöver inte äga allt!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *