Living planet report 

Var på ett seminarium som WWF anordnade imorse där de presenterade deras nya rapport om hur planeten mår, Living Planet Report. Först ut var general direktören för WWF Håkan Wirtén som berättade om rapporten och slutsatserna.


Det intressanta är om man kollar på ekologiskt fotavtryck och inkluderar konsumtion utanför landets gränser (vilket många fotavtryckskalkylationer inte gör) så är Sverige ett av de 5 länder i världen som har högst fotavtryck!! Vi ligger bland USA, Kanada, Australien och UAE. Svenskar har alltså mycket utrymme för förbättring.

Sedan var det Johan Rockström (som jag skrivit om i mitt inlägg Big World Small Planet) som pratade om att vi är inne i en ny tidsepok, Anthropocene, där människan är den drivande faktorn i planetär förändring. Aldrig tidigare har EN art haft stor påverkan på planeten. 

Han berättade även att allt ohållbart utnyttjande av vår planet startade 1950. 1990 började planeten säga ifrån, de olika ekosystemen började degraderas. I hela mitt liv, dvs 26år har vi vetat om att vi påverkar planeten negativt och på ett ohållbart sätt. Idag är bilden tydligare än någonsin. Nu är det dags att sluta leta efter mer bevis och istället börja göra. För att ha någon chans att klara 2 gradersmålet som vi kom överens om i Paris måste vi börja kröka utsläppskurvan åt rätt håll till 2020. Det är bara 3,5 år bort…
Sist pratade miljöminister Karolina Skog om regeringens vy på frågor som tas upp i rapporten. Väldigt intressant seminarium! När jag får höra den här typen av information blir jag bara ännu mer peppad på att arbeta med hållbarhet både i mitt arbete och i mitt egna liv. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *